Γράφει ο Αντώνης Ι. Γρυπαίος
Εισαγωγή:
Στο λεξικό Μπαμπινιώτη διαβάζουμε, καταπίστευμα είναι οτιδήποτε παραδίδεται στη φροντίδα κάποιου για ασφαλή χρήση ή φύλαξη.
Τα κάτωθι ενημερωτικά στοιχεία ελήφθησαν από το διαδίκτυο!!
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, εμείς οι Έλληνες, παραδώσαμε το 1944 στο ΔΝΤ, (παρά τη φτώχεια μας), και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πέντε εκατομμύρια δολάρια ($5εκ.), (μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη), για ασφαλή φύλαξη, και τα αρμόδια διεθνή αδηφάγα αχόρταγα αρπακτικά μας τα φάγανε.
Το ποσό αυτό ήταν μερίδιο της Ελλάδος στο Δ.Ν.Τ.
Κατά το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανθρωπότητα γνώρισε μια περίοδο πολύ μεγάλης νομισματικής αστάθειας, με επακόλουθο τις συχνές και μεγάλες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Έτσι προς το τέλος του πολέμου , πραγματοποιήθηκε η διεθνής Διάσκεψη γνωστή ως «Bretton Woods» στις ΗΠΑ, και εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία του γνωστού μας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της παγκόσμιας Τράπεζας, και της GATT (Γεωργικά προϊόντα), καθώς και η υιοθέτηση του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, που έγινε γνωστό ως σύστημα του «Bretton Woods». Μέχρι τότε ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις συναλλαγές μεταξύ των Κρατών. Για το δολάριο ΗΠΑ ίσχυε η τιμή 1 ουγκιά χρυσού= $35 δολάρια. Σήμερα 1 ουγκιά χρυσού=$1300). Για τη δραχμή $1=30 δρχ.
Ανάλογα όλα τα κράτη αναπροσάρμοζαν τα νομίσματά τους.
Όμως η πολιτική και στρατηγική αστάθεια της μεταπολεμικής εποχής, δημιουργούσε πολλά προβλήματα στα νομίσματα των κρατών.
Το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods, ήταν ένα σύστημα το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό. Ονομάσθηκε έτσι από την ομώνυμη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη στο χωριό «Bretton Woods», των ΗΠΑ, η οποία έγινε από 1ηέως 22 Ιουλίου του 1944, και στην οποία συμμετείχαν οι 44 συμμαχικές δυνάμεις οι οποίες είχαν βγεί νικήτριες από το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods ίσχυσε μέχρι το 1971. Λόγω όμως της παγκόσμιας πολιτικής ανωμαλίας (ψυχρός πόλεμος), & διεθνούς αβεβαιότητας στην οικονομία και στις ισοτιμίες των νομισμάτων, το 1971 με απόφαση του προέδρου NIXON οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, και μαζί με αυτήν εγκαταλείπουν το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods.
Έτσι αρχίζει η εποχή των κυμαινομένων συναλλαγματικών ισοτιμιών και η αστάθεια στα νομίσματα παγκοσμίως.
Όταν έγινε η διεθνής διάσκεψη στο BRETTON WOODS για τα οικονομικά θέματα, εκπρόσωπος της Ελλάδος ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Σοφιανόπουλος, (μαζί με τον Κυριάκο Βαρβαρέσο), που ως οικονομολόγος επελέγη μεταξύ των άλλων για τη σύνταξη του καταστατικού λειτουργίας του Δ.Ν.Τ., ως τράπεζα του υπό ίδρυση ΟΗΕ, με σκοπό να βοηθήσει οικονομικά τα κράτη που επλήγησαν από το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, π.χ. με σχέδια Μάρσαλ, Ούνρα, και άλλα οικονομικά μέτρα.
Όμως μέσα στο τότε παγκόσμιο οικονομικό σύστημα εμφυλοχώρησαν
οι άρπαγες και αχόρταγοι για χρήμα «περιούσιοι» ηγέτες παγκόσμιοι Εξουσιαστές, και Επικυρίαρχοι του πλανήτη.
Στη Γενική Συνέλευση των κρατών για την υπογραφή της ίδρυσης του ΟΗΕ, ο Ιωάννης Σοφιανόπουλος είδε μια νέα διάταξη που ΔΕΝ την είχε συνυπογράψει στη πράξη ίδρυσης του Δ.Ν.Τ., που έλεγε
ότι οι αποφάσεις του Δ.Ν.Τ. θα ήταν στην εφαρμογή τους υποχρεωτικές για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Δηλαδή ο ΟΗΕ και ΟΛΟΙ οι Αρχηγοί Κρατών, τέθηκαν κάτω από τις εντολές των Κοσμοκρατόρων ηγετών-ιδιοκτητών του Δ.Ν.Τ. Ως γνωστόν σήμερα το ΔΝΤ είναι ιδιοκτησία των τρελών Αρχηγών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Ο τότε Πρωθυπουργός Σοφούλης, διαταχθείς από τους τότε Παντοκράτορες & Επικυρίαρχους της Γης, διέγραψε και απέλυσε το Σοφιανόπουλο, και έτσι η Ελλάδα έχασε ένα γνήσιο πατριώτη πολιτικό.
Το Σοφιανόπουλο διεδέχθη ο Βαρβαρέσος, εξίσου Έλλην πατριώτης αξιολογότατος οικονομολόγος, ο οποίος συνέβαλε τα μάλα στην ανόρθωση της κατεστραμμένης Ελληνικής οικονομίας, σαν διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, και Υπουργός Οικονομικών.
justiceforgreece