Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη απέστειλε συντοπίτης μας αγρότης, για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον χώρο και που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
Στην επιστολή ο αγρότης αναφέρει:
Μετά το σάλο των τελευταίων ημερών σχετικά με την φορολόγηση των αγροτών θα ήθελα να σας πω και την δική μου άποψη γιατί δεν αντέχω άλλο να βλέπω τους συναδέλφους μου να διασύρονται στα διάφορα κανάλια και να γίνονται βορά των δημοσιογράφων.
Δεν είμαστε όλοι οι αγρότες τόσο αγράμματοι και τόσο γραφικοί και επαναστατώ στην ιδέα και μόνο να ευθυγραμματιζόμαστε όλοι κάτω από αυτό το πνεύμα που προσπαθούν οι μεγαλοσχήμονες δημοσιογράφοι να μας εντάξουν. Σαν θεατής και μόνο, εγώ αγρότης από την Πιερία αισθάνομαι ότι οι συνάδελφοί μου αυτοί νομίζουν ή θέλουν να είμαστε η αρία φυλή ανάμεσα σε όλους τους άλλους Έλληνες φορολογούμενους.
Ναι λοιπόν, δεν αντιδρώ στην φορολόγησή μας με 13% και στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τα 15.000 Ευρώ και πάνω. Πρέπει όμως να λυθούν ένα σωρό άλλα ζητήματα που προκύπτουν από την αλλαγή και δεν ακούω κανέναν να τα αναφέρει. Γινόμαστε αστείοι αφήνοντας στην κοινή γνώμη την άποψη πως 15.000 Ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη πάνω από τα οποία θα φορολογηθούμε και σε αυτό αντιδρούμε. Δεν είναι όμως έτσι. Σίγουρα η δουλειά μας είναι δύσκολη και κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος καλλιέργειας και τις μειούμενες τιμές.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τα δικαιώματα που έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια λες και μας τα χρωστούσαν. Δεν βλέπουμε τι γίνεται δίπλα μας. Χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας, μειώθηκαν οι μισθοί σε συνανθρώπους μας που με βάση τα όσα παίρνανε είχαν κάνει και τον ανάλογο οικονομικό προγραμματισμό με δάνεια για σπίτι ή οτιδήποτε άλλο και τώρα που μειώθηκε ο μισθός τους ή χάσανε τις δουλειές τους είναι σε χειρότερη μοίρα από μας. Κλείσανε μήπως αυτοί τους δρόμους ή ασχολήθηκε κανένας μαζί τους;
Επειδή λοιπόν θέλω να είμαι δίκαιος σας λέω ότι ποτέ μου δεν σκέφτηκα να κλείσω κάποιο δρόμο ή να εμποδίσω κάποιον να μετακινηθεί και αυτό το βρίσκω πολύ ακραίο γιατί θεωρώ πως όταν κάποιον δεν τον συμφέρει να κάνει μια καλλιέργεια απλά δεν πρέπει να την κάνει. Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι να πούμε στην πολιτεία ότι εμείς δεν θα καλλιεργήσουμε φέτος γιατί δεν θα κερδίσουμε τίποτα, αν πράγματι αυτό ισχύει. Τότε πράγματι θα σκύψουν πάνω μας όλοι και θα ασχοληθούν σοβαρά μαζί μας. Πριν όμως μιλήσουμε για τα βιβλία πρέπει να κοιτάξουμε δίπλα μας και να ζητήσουμε δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα και όχι να βγαίνουμε στους δρόμους κάθε Φεβρουάριο και να δημιουργούμε προβλήματα, γιατί έχουμε καταντήσει γραφικοί.
Οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν κατά την άποψή μου είναι:
1. Υπάρχουν χρονιές που μπορεί να είναι ζημιογόνες εξ αιτίας χαμηλών τιμών και τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε τι θα γίνει, θα μπορούν να μεταφερθούν οι ζημιές στην επόμενη χρονιά;
2. Σχεδόν όλοι οι αγρότες είναι υπερδανεισμένοι, τι θα γίνει με την πληρωμή των δόσεων, θα υπολογίζονται στα έξοδα;
3. Τι θα γίνει με την εργασία των μελών της οικογένειας;
4. Η σύζυγος αγρότισσα πρέπει να έχει και αυτή βιβλία εσόδων-εξόδων;
5. Ημερομίσθια αλλοδαπών πως θα δικαιολογούνται σαν έξοδα, με δήλωση ή με εργόσημα;
6. Κόστος, ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, ασφαλιστήρια μηχανημάτων θα είναι στα έξοδα;
7. Τι θα γίνει με την παροχή εργασίας; Με τι συντελεστή θα φορολογείται; Γιατί αν είναι με ψηλό συντελεστή 35% και άνω τότε αυτό θα μετακυλήσει στον αγρότη και τότε μιλάμε για επιπλέον αύξηση κόστους παραγωγής. Θεωρώ πως πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή 13% για να μην έχουμε προβλήματα και φοροδιαφυγή.
8. Ακύρωση όλων των προστίμων από τη μη προσκόμιση παραστατικού τιμολογίου.
9. Επαναφορά ποσών που ίσχυαν πριν την 1.1.2014 για την εξόφληση τιμολογίων με μετρητά και όχι με κατάθεση.
10. Γιατί να μην φορολογούνται τα δικαιώματα; Ξέρω ότι όποιος συνάδελφός μου το ακούει αυτό θα επαναστατήσει. Φοβάμαι πως πολλοί από αυτούς που βγαίνουν στα μπλόκα είναι βολεμένοι και έχουν πάρει πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να κοπιάσουν.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
kontastousagrotes