Φραγή στη μάστιγα των κλοπών κινητών τηλεφώνων. Πως μπορείτε να κλειδώσετε το κινητό σας. Τι είναι ο κωδικός ΙΜΕΙ και πως λειτουργεί
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θέτει σε άμεση εφαρμογή το κλείδωμα της συσκευής σε περίπτωση κλοπής. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι το αργότερο έως τις 25 Σεπτεμβρίου οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει, να ενημερώνουν και να τηρούν μαύρες λίστες με τους διεθνείς κωδικούς IMEI (International Mobile Equipment Identity) των κλεμμένων τηλεφώνων των συνδρομητών τους.
Με τον τρόπο αυτό ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να πωληθεί στο εγχώριο παρεμπόριο καθώς δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.
Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τον μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να τον βρει πατώντας τον κωδικό *#60# ή από το μενού Ρυθμίσεων του κινητού.
Κάθε πάροχος ανά εβδομάδα θα αποστέλλει στις άλλες εταιρείες τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί. Ο κάτοχος της συσκευής θα πρέπει να δηλώσει στην εταιρεία που ανήκει την κλοπή της συσκευής και τον μοναδικό αριθμό IMEI που τη συνοδεύει. Το "κλείδωμα"της συσκευής δε θα αφορά πλέον μόνο στην κάρτα SIM αλλά θα είναι ολικό, καθιστώντας έτσι την συσκευή ανενεργή στην χώρα μας αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού.
Η εγγραφή του ΙΜΕΙ ενός κινητού στη λίστα με τους διεθνείς κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.
Οι χρήστες κινητών των οποίων ο κωδικός ΙΜΕΙ έχει μπλοκαριστεί θα καλούνται από τις εταιρείες να αποδείξουν τον νόμιμο τρόπο απόκτησης της συσκευής και μάλιστα σε χρόνο προγενέστερο της δήλωσης κλοπής. Εάν υπάρχει τέτοια απόδειξη η εταιρεία θα αποφασίζει την άρση του μπλοκαρίσματος της συσκευής ενημερώνοντας σχετικά και τον χρήστη που είχε υποβάλει αίτημα για το μπλοκάρισμα καθώς και τις άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.