Η 44χρονη μαζί με έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας διέπραξαν ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου την 15.03.2014
Σε συνέχεια του από 16.03.2014 Δελτίου Τύπου μας, σύμφωνα με το οποίο ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός υπηκόου Αλβανίας 34 ετών για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου,
συμπληρωματικά ανακοινώνεται ότι συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μία υπήκοος Βουλγαρίας 44 ετών, η οποία δεν είχε συλληφθεί και αναζητούταν.Υπενθυμίζεται ότι οι προαναφερόμενοι, βραδινές ώρες της 15.03.2014 στην Κατερίνη, αφού έπεισαν 88χρονο ημεδαπό να ανοίξει την πόρτα της οικίας του, εισήλθαν σε αυτήν παρά την θέλησή του. Στη συνέχεια, αφού κατανάλωσαν τρόφιμα και ποτά, με την χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν από τον ανωτέρω το χρηματικό ποσό των 15 Ευρώ και τα κλειδιά της οικίας του. Κατόπιν, έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής σύνδεσης της οικίας και τράπηκαν σε φυγή.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, η 44χρονη ταυτοποιήθηκε ως συνεργός του 34χρονου συλληφθέντα. Η προαναφερόμενη εντοπίστηκε, και αφού προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, συνελήφθη χθες (18.03.2014) το πρωί, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του κ. Ανακριτή Κατερίνης.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Με αφορμή τα ανωτέρω περιστατικά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες ως μέτρα για την αποτροπή ληστειών σε οικίες:
- Ασφάλιση των κεντρικών και δευτερευουσών θυρών σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες. Περισσότερο από το 40% των εισβολών σε οικίες γίνονται χωρίς τη χρήση βίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αφήνουν ανασφάλιστες τις εισόδους των οικιών τους.
- Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει.
- Χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δεν θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν
- Χρήση εξωτερικού φωτισμού στην είσοδο ή/και στην αυλή
- Γνώση και επικοινωνία με τους γείτονες σας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί ένας ξένος
- Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην εισβολή και ληστεία της οικίας.
- Διασφάλιση του κλειδιού του οχήματος, όταν εισέρχεσθε στην κατοικία, διότι πολλές φορές μετά τη ληστεία οι δράστες απομακρύνονται με το όχημα του θύματος.
Επίσης, σε περίπτωση που έχετε αντιληφθεί ότι κάποιος έχει εισέλθει στην οικία σας:
προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.
καλέστε την «Άμεση Δράση» και προσπαθήστε να αφήσετε τη γραμμή ανοιχτή.
αν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε.
παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες
μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους
σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.
μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!).
μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.