Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Κριμαία, Μάρτιος 1854. Ο Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ράσελ, ανταποκριτής των «Τάιμς» στον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-1856), φθάνει στην περιοχή για να καλύψει τα πολεμικά γεγονότα και βρίσκει τον Στρατό της Αυτής Μεγαλειότητος της Βασίλισσας Βικτωρίας σε άθλια κατάσταση.
Από την Καλλίπολη, όπου μεταβαίνει, γράφει στον διευθυντή του Τζον Ντελέιν, για να του διεκτραγωδήσει την κατάσταση. Και στο τέλος, το αγωνιώδες ερώτημα: «Να τα γράψω όλα αυτά ή να το βουλώσω;»
Η απάντηση ήλθε αμέσως: «Θα το βουλώσεις. Θα το βουλώσουμε μαζί. Ό,τι και να γράψουμε τώρα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις αποφάσεις τους. Το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να ρίξουμε το ηθικό του στρατού και του λαού. Μετά τον πόλεμο, θα λογαριαστούμε μαζί τους».
Κράτησαν και οι δυο την υπόσχεσή τους. Μετά το τέλος του
πολέμου, η εφημερίδα ξεκίνησε μια τόσο μεγάλη εκστρατεία, που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να στείλει στο σπίτι της το σύνολο της ηγεσίας των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.Ο πόλεμος εκείνος, στον οποίο η Αυτοκρατορία της Ρωσίας βρέθηκε αντιμέτωπη με τρεις Αυτοκρατορίες (βρετανική, γαλλική, οθωμανική) και ένα Βασίλειο (Σαρδηνίας) – με αφορμή τον έλεγχο των Αγίων Τόπων και αιτία την απόφαση των δυνάμεων της τότε Δύσης να μην επιτρέψουν στη Ρωσία να επωφεληθεί από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον επιθανάτιο ρόγχο του «μεγάλου ασθενούς» και να «βγει» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο – υπήρξε ο πρώτος «τεχνολογικός» πόλεμος, αλλά και ο πόλεμος όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα λάθη στρατηγικής.
Κυρίως, όμως, υπήρξε ο πρώτος πόλεμος που καταγράφηκε από πολεμικούς ανταποκριτές (και λόγω της χρήσης για πρώτη φορά του τηλεγράφου) στη σύγχρονη Ιστορία – διότι, ως γνωστόν, στην αρχαιότητα είχαμε τον Θουκυδίδη, τον Ξενοφώντα και (γιατί όχι;) τον Όμηρο.
Γι’ αυτό και θεωρείται ο πρώτος πόλεμος στον οποίο τα μέσα ενημέρωσης έλαβαν μέρος στην πολεμική προπαγάνδα.
Κριμαία, Μάρτιος 2014. Ο κύκλος της πολεμικής προπαγάνδας κλείνει στον ίδιο ακριβώς τόπο του εγκλήματος και δικαιώνει τον τίτλο που η πολύπαθη Κριμαία επαξίως κέρδισε στα μέσα του 19ου αιώνα: Θέατρο πολεμικών και προπαγανδιστικών μηχανισμών.
Αν και δεν είναι η πρώτη – και δυστυχώς ούτε η τελευταία – φορά που πόλεμος και προπαγάνδα πορεύονται σαν αδέλφια δίδυμα, εκεί στη Χερσόνησο της Κριμαίας η προπαγάνδα περί τα πολεμικά γεγονότα αποκτά μια σχεδόν αταβιστική διάσταση.
Και θριαμβεύει!
Ο πόλεμος για την ανακάλυψη της αλήθειας (η οποία, σύμφωνα με τον διάσημο Βρετανό πολεμικό ανταποκριτή Φίλιπ Νάιτλι είναι το πρώτο θύμα του πολέμου), εξελίσσεται σε παιχνίδι με τον θάνατο.
Στη Ρωσία, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι Ουκρανοί νεοναζιστές του «Δεξιού Τομέα» κολλάνε «ειδοποιητήρια» έξω από τις πόρτες των σπιτιών όπου κατοικούν πολίτες ρωσικής καταγωγής – ακριβώς όπως οι Ναζί ζωγράφιζαν το αστέρι του Δαβίδ έξω από τα σπίτια των Εβραίων.
Στη μάχη Χίλαρι και Βαλεντίνα
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ