του Καθ. Δρ.Γ. Ζουγανέλη
Πολλές φορές αναγκάζομαι να παίρνω ακραίες θέσεις στην Ελληνική πολιτική και επιστημονική σκηνή, γιατί στη ζυγαριά λείπει το αντίπαλο δέος ή γιατί είναι σε ανεπάρκεια
ή γιατί είναι σε αφασία.Στη παρούσα περίοδο η Ελληνική επιστημονική κοινότητα των ΑΕΙ υποχρεούται να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Χρησιμοποιώ τη λέξη “υποχρεούται” γιατί για αυτό πληρώνεται. Είναι κρατικοί υπάλληλοι και πρέπει να αντιλαμβάνονται το ρόλο τους με πολύ σοβαρότητα. Έχουν και αυτοί ευθύνη για την κατάντεια της χώρας.
Στην απάντηση “κάνουμε καλή δουλειά” και στην απάντηση “είμαστε αναγνωρισμένοι διεθνώς” ανταπαντώ ότι αποδείχτηκαν “άχρηστοι για το ρόλο που το κράτος τους παρέδωσε”. Η απόδοση μετράει στο ανατιθέμενο έργο και σε αυτό παίρνουν βαθμό κάτω απο τη βάση.
Ρόλος των καθηγητών των ΑΕΙ δεν είναι να κάνουν επιστήμη απο hobby ή να είναι υπάλληλοι κομμάτων ή να είναι υπάλληλοι των αφεντικών τους αλλά να προσφέρουν στην Ελληνική κοινωνία και στην Ελληνική οικονομία και παραγωγή. Δεν υπάρχει χρόνος πλέον για παιγνίδια.
Είναι μια ανάγκη που επιβάλλεται απο τις παρούσες συθήκες, για να μπορέσει ο λαός να διατηρήσει την ταυτότητα του και να διαχειρισθεί καλύτερα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του σε επίπεδο ζωντανής ομάδας σε μια ευρύτερη μελλοντική αλλαγή – και εφόσον αυτή ολοκληρωθεί και εφόσον αυτή διαρκέσει – σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι πολλά τα “εφόσον” και τα μεγάλα όνειρα τις περισσότερες φορές δεν πραγματοποιούνται, για το λόγο αυτό πρέπει πάντα κανείς να είναι προσεκτικός και να λαμβάνει εκ των προτέρων τα μέτρα του, κάτι που στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ. Οι καθηγητές των Ελληνικών ΑΕΙ πρέπει να δείξουν ότι υπάρχουν.
Ερωτήματα και Αμαρτίες
Ένα ερώτημα μεγάλης κλίμακας εφαρμογής με πολιτικοικονομικές προεκτάσεις είναι “άν οι σεισμοί των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί τελευταία στη Κρήτη και στο Ιόνιο οφείλεται στη κακή μεθοδολογία την οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία PGS για να κάνει έρευνες και κατά πόσον έχει ευθύνη σε αυτό το ΥΠΕΚΑ με τις κακές επιλογές του”.
Όταν έγραψα το άρθρο αυτό εδώ δεν το έγραψα τυχαία. Δεν γράφω ποτέ τυχαία πράγματα σε αυτό το ιστολόγιο, χρησιμοποιώ δε πρόσφατα επιστημονικές ανακοινώσεις άλλων και όχι δικές μου επιστημονικές απόψεις για να μη μπορεί να βρεί κανείς αδύνατα σημεία σε ότι υποστηρίζω. Στην Ιαπωνία αυτό δεν θα χρειαζόταν αλλά η Ελλάδα είναι πίσω σε όλα.
Το πολιτικό σύστημα που στις εκλογές απλά αλλάζει όψη, δεν αντιλαμβάνεται τί σημαίνει ευαισθησία, εμπιστοσύνη και ευθύνη. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο χρόνος του τελείωσε. Όλων ο χρόνος ανοχής έχει τελειώσει.
Βλέπετε το χάρτη στη κορυφή αριστερά;
Όταν στην Ιαπωνία γίνεται ένας σεισμός σε λίγα δευτερόλεπτα στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο εμφανίζεται ο χάρτης της φωτογραφίας. Δεν χρειάζεται υψηλή τεχνολογία για να γίνει αυτός ο χάρτης. Θέληση χρειάζεται και όρεξη για δουλειά. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα σημεία ας είναι και λιγότερα αφού δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σεισμογράφοι. Ούτε αυτό δεν έχει γίνει στην Ελλάδα…
Στη συνέχεια, θα σας εξηγήσω το χάρτη και θα σας πώ και που εντοπίζω μια πολιτική αμαρτία. Το αν υπάρχει διαπλοκή ανάμεσα στους διορισμένους στα ΑΕΙ και στη κυβέρνηση αυτό θα το κρίνετε εσείς.
Ο κόκκινος κύκλος με το Χ στη μέση είναι το επίκεντρο ενός σεισμού, οι υπόλοιποι κύκλοι δείχνουν την ένταση του σεισμού σε άλλες περιοχές καθώς αυτός διαδίδεται προς αυτές. Σε τί όμως αυτό είναι χρήσιμο; Σε πολλά πράγματα.
Αν έχουμε ας πούμε ένα σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αθήνα και αυτός γίνεται αισθητός σαν 6 Ρίχτερ στη Πάτρα τότε, στις οικονομικές αποζημιώσεις απο το κράτος αν υπάρξουν ζημιές θα έχουν δικαίωμα και όσα σπίτια έχουν πάθει ζημιά και στη Αθήνα και στην Πάτρα γιατί ο Ελληνικός νόμος έχει νομίζω όριο τα 5.5 R για ενίσχυση θυμάτων απο σεισμούς. Εντάξει αυτό σας το έμαθα…
Ας δούμε και το άλλο, που δεν γνωρίζω αν αληθεύει και ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να το ψάξει…
Σε κάποια εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης, όχι στο ΜΕGA ή στο Σκάι (αυτά παραδοσιακά “ξεσκονίζουν τη Μαριώ τη νύχτα με φεγγάρι”), ακούστηκε ότι ο τρόπος βαθμονόμησης της έντασης των σεισμών στην Ελλάδα οδηγεί πλέον σε τιμές κατά μία μονάδα χαμηλότερα από το τρόπο που γινόταν η βαθμονόμηση παλαιότερα. Δεν γνωρίζω πόσο ακριβές είναι αυτό αλλά θέλω να ακούσω επίσημη απάντηση σύντομα. Αντιλαμβάνεστε το λόγο νομίζω.
Ο κόσμος λέει συχνά ότι οι “πολιτικοί”, οι “δημοσιογράφοι” και οι “συνδικαλιστές” κατέστρεψαν την Ελλάδα. Την κατέστρεψαν και άλλοι. Και οι δικαστικοί και οι καθηγητές των ΑΕΙ και οι στρατιωτικοί και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι που είναι και “Ερμήδες της διαπλοκής” δεν έχουν προσφέρει αυτά που θα έπρεπε να προσφέρουν βάσει του ρόλου που τους έχει ανατεθεί. Μόνο λεηλατούν όπου μπορούν και όπου το σύστημα τους αφήνει έναντι μια θεσούλας ή ενός consulting κατά παραγγελία, που να οδηγεί σε επιθυμητό για την εκάστοτε ηγεσία πολιτικό αποτέλεσμα.
Η επιστημονική έρευνα των καθηγητών των ΑΕΙ και των Ελλήνων ερευνητών είναι συμμετοχική σε Ευρωπαικά προγράμματα τα οποία όμως δεν βοηθούν στη σύσφιγξη της απούσας Ελληνικής Βιομηχανίας με τη τοπική οικονομία. Ολοι δουλεύουν για τα ανεπτυγμένα κράτη και μόνο επιφανειακές γνώσεις της τεχνολογίας αποκτούν. Τι θα πρέπει να γίνει δεν θα το γράψω εδώ αλλά σίγουρα υπάρχει λύση και τη γνωρίζω.
Δεν συμφωνώ με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα ακόμη και χρηματοδοτούμενα απο την ΕΕ, γιατί δεν προσφέρουν τίποτα στη παραγωγή και την ανάπτυξη ενώ χρησιμοποιούν τα δυνατά resources και τα δάνεια για να κλείνουν στόματα ψηφοφόρων και “φίλων” διαστρεβλώνοντας τις πνευματικές αλήθειες και την ηθική…
Δεν συμφωνώ με τη διάθεση οικονομικών πόρων μόνο σε δρόμους, γιατί εκτός του ότι δεν φτειάχνονται σωστά και αυτό θα το συζητήσω σε άλλο άρθρο, τέτοιες “λάθος” επιλογές δεν δίνουν εργασία σε αποφοίτους των ΑΕΙ παρά μόνο σε εργάτες.
Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αξιοποιήσει τον κόσμο των ΑΕΙ και όχι να τον δειώχνει για να συνεχίσουν να τρώνε οι απόφοιτοι των λαγουμιών της μίζας και αυτοί που έφτειαξαν τον πρώτο οίκο ανοχής της Αθήνας. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει σε αυτούς τη σκυτάλη της δημιουργίας και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν δουλειές στο εργατικό δυναμικό. Αυτό οδηγεί σε υγιή ανάπτυξη. Το αντίθετο όχι. Χρειάζεται ομως και ο ηγέτης…
Στη φωτογραφία είναι μια ανάλυση σεισμογραφικών δεδομένων, που αφορά την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου, όπως αυτή που ήδη έχει δώσει στην Ελληνική κυβέρνηση η PGS. Εννοείται ότι κάνω Black Humor…
Υπενθυμίζω, ότι το σύνταγμα πρέπει να τηρείται και απόκλιση να μη υπάρχει ούτε κατά κεραία όσο τίποτα για το μέλλον και τις εξελίξεις δεν είναι σαφές και τεκμηριωμένο. Πάντα ισχύει αυτό που υπάρχει.
Δεν θέλω να ακούω ασυναρτησίες απο πολιτικούς στα ΜΜΕ για να δημιουργούνται θεσούλες και να γίνονται δουλίτσες με τα δικά μας παιδιά, που στην ΝΕΡΙΤ πήραν και πάλι υψηλό μισθό από ότι άκουσα ενόψει εκλογών.
ΥΓ. Την τράπουλα την μοιράζει αυτός που γνωρίζει και δεν γνωρίζουν τίποτα.